Brokerajul de credite nu mai este un concept nou, oamenii deja au o ideea destul de bine definita despre activitatea si serviciile unui broker de credite.

Din 10 oameni cel putin 3 au avut contact cu un broker de credite si cel putin unul a accesat un credit printr-un broker.

Daca vei intreba oamenii ce parere au opiniile sunt diferite pentru ca unii au avut experiente pozitive iar altii negative, unii ar mai colabora cu acelasi broker de credite iar altii ar cauta se colaboreze cu altul.

In piata exista multe tipuri de oameni iar din acest motiv apar mai multe tipuri de brokeri de credite.

Daca ar fii sa ii clasificam gasim asa:

-          Brokeri seriosi si brokeri mai putin seriosi

-          Brokeri bine pregatiti si brokeri neinformati

-          Brokeri licentiati si brokeri fara licenta

-          Brokeri profesionisti si brokeri neprofesionisti

-          Brokeri care prezinta calitati antreprenoriale si cei care nu au aceste calitati

-          Brokeri care percep comision si brokeri care nu percep comision

-          Brokeri care colaboreaza cu mai multe banci si brokeri care colaboreaza doar cu o banca

In piata sunt mai multe tipuri de brokeri de credite:

  1. Cei care colaboreaza cu o singura banca, ei prezentand si lucrand doar cu ofertele de creditare ale acelei banci, fiind platiti cu un comision in functie de vanzari. Dar care nu percep comision de la client.
  2. Brokerii care colaboreaza cu mai multe banci prin contract de colaborare  cu acestea. Ei ofera mai multe posibilitati dar totusi limitate avand in vedere bancile colaboratoare din perioada actuala.
  3. Brokerii care colaboreaza cu  toate bancile din piata, prestand un serviciu strict in beneficiul clientului nefiind conditionat de contractele cu bancile sau de comisionul lor. Acestia percep comisione din partea clientului, sunt mai bine pregatiti din punct de vedere al ofertelor de creditare din piata si ofera solutii si servicii complete clientului lor.

Brokerii care colaboreaza cu o singura banca au foarte multe puncte incomun cu agentii de vanzari ai bancii. Ofertele lor nu sunt diversificate, nu au notiuni complete din piata bancara si reprezinta doar interesele acelei banci si nu pe cele ale clientului. Acest tip de broker este focusat pe volumul de vanzarilor incercand sa convinga clientul de avantajale produselor bancii  pe care o reprezinta.

Brokerii care colaboreaza cu mai multe banci prin contract de comision prezinta avantajul ofertelor diversificate. Acest tip de broker poate oferii solutii in funtie de bancile colaboratoare iar, din motivul comisionelor diferentiate el poate fii subiectvin ceea ce priveste solutiile decreditare oferite clientului. Totusi faptul ca ii prezinta clientului mai multe oferte serviciul de consiliere si intermediere este profesionist facut si poate satisface nevoia clientului in ceea ce priveste ofertele din creditare din piata.

Brokerul care colaboreaza cu toate bancile pe baza de comision de la client are libertate in propunerea ofertelor cele mai benefice pentru clientul lui. Acest tip de broker ofera servicii complete care se muleaza pe nevoia clientului, cauta ofertele cele mai avantajoase, se ocupe de documentatia financiara si juridica daca este cazul unui credit ipotecar, face statistici si se informeaza despre cele mai bune oferte, sustine si reprezinta clientul in fata bancii.

Comments are closed.